Theater moet mensen raken, iets teweeg brengen. Theater dat wordt uitgevoerd op een plaats

die de verbeelding versterkt, is dus een verrijking. Voor het beeld, voor het gevoel, voor de spelers

en vooral voor het publiek. Zo’n specifieke plek heeft een absolute meerwaarde.

Immers, juist dáár, op die locatie heb je een fantastisch vergezicht en voel je de spetters van het water dat tegen de kade omhoog klotst. Een beleving die perfect past bij ‘De Storm’, waar het theaterstuk over gaat. Of het stuk wordt uitgevoerd op een beklemmende plaats, midden tussen de deegmachines en in de geur van afgebakken brood, waar je het ‘Meel’ proeft van de laatste dorpsbakker die zijn winkel moet sluiten. Een betere plek om theater te maken over ‘Het dorp dat niet meer bestaat’ is dan nauwelijks denkbaar.


Theater in de sluizen bij Sambeek

Als je als theatermaker het cultuur-historisch verhaal wilt verbeelden van ‘een leven aan de sluis’, wil je eerst zoveel mogelijk weten en proeven van die sluisgemeenschap. En dan ga je dit stapje voor stapje vormgeven …..


Je interviewt de mensen die er gewoond en gewerkt hebben en als het even kan probeer je ook een enkele sluiswachter alvast te ‘strikken’ om mee te spelen met de uitvoeringen. Vervolgens maak je - samen met een dramaschrijver - van die vijf en twintig bandjes met interviews, een theaterstuk. Je richt een ad hoc toneelgroep op, met regionale amateurspelers. Je vraagt de plaatselijke (landelijk gerenommeerde) harmonie van negentig muzikanten voor de instrumentale begeleiding. Een componist maakt enkele gerichte composities over de Maas. Een enthousiaste dansgroep van zo’n twaalf meiden wil graag de beweging tussen de verschillende sluizen expressief vormgeven. En enkele studenten vrije kunsten van de Hogeschool in Arnhem gaan zorgen voor een buitengewone aankleding van het sluizencomplex. Een paar duikers worden aangezocht vanwege de veiligheid, maar ook om een speciale actie uit te voeren. Er wordt een decor-bouwteam opgericht, een kleding- en grimegroep gevormd en er worden contacten gelegd met professionele licht & geluidsmakers.